Da vi rečem...

01.09.2018.

Da vi rečem…

Možda će potrajati, pa ako nemate vremena da čitate ili pak niste zainteresovani, odustanite odmah.

Dakle…

Onih par ljudi koji me stvarno u dušu poznaju znaju koliko od malih nogu volim Italiju i Talijance. Prvo sam od starijih slušala o njima… Za vreme okupacije su u Beranama bili talijani. Stari su o njima samo dobro govorili.

Dobri ljudi.

Tada sam rešila da ću, kad porastem biti talijanka.

Negde pred kraj osnovne škole sam gledala neku reportažu iz Italije. Ono što mi je ostalo u sećanju su brežuljci Toskane, nepregledna polja suncokreta, koji mi je odvajkada i za vazda najdraži cvet, prostranstva ljubičastih mrvica lavande i vinogradi koji se protezu unedogled. Tada sam zamislila kuću sa ogromnom verandom i sebe kako sedim na drvenim stepenicama, dok sunce zalazi, zagledana preko velikih glava suncokreta. Nirvana.

Pamtim to jer i dalje me ta želja nije napustila.

Kako sam odrastala tako sam i sama iskopavala ponešto o njima i sve na šta sam nailazila mi je tu zemlju i narod sve više srcu približavalo. Sve gore navedeno, plus hrana, plus ljudi koji veselo tandrču svojim melodičnim jezikom mlatarajući rukama kao da će te svakog časa raspaliti preko usta da ne znaš šta te snašlo je i danas moja velika ljubav.

U međuvremenu sam par puta bila tamo i to je tu ljubav jos više učvrstilo.

Italijanski nikad nisam učila. Ne znam zašto, ali je to na mojoj ‘moraš uraditi’ listi.

Da, Italija je jedina zemlja gde bih mogla da živim. Da se sad spakujem i odem, bez razmišljanja i tuge.

Današnji dan je totalno italijanski.

Baš po mom meraku…

Započeo je pizzom.

Testo od ražanog brašna, vode, soli i na vr’ noža praška za pecivo. Preko testa – paradajz samleven, dodati začini po nahođenju i so i sve ukuvano dok sva tečnost nije isparila. Preko – na po kulen, na po slanina, da bi se izbeglo prijateljsko krvoproliće iz gastronomskih razloga. Preko svega toga obilno kačkavalja. A na vrhu, ko trešnjica na torti – jaje. (#vanrestrikcija)

Nakon toga…

…viđanje s drugaricom.

Talijankom.

Zimus se zbog mog posla nismo videle. Da sam znala da će mi to na nos izlaziti mesecima, četvoronoške bih išla. Nisam znala, pa sam mesecima trpela torture verbalne koje su me dovele do ruba živaca i sjajne ideje – da je prvom prilikom utepam na muerto.

Danas krenuh s tim ciljem.

Odustala sam, izem mi labilan karakter, kad saam videla širok osmeh i mahanje od preko puta. Odmah sam zaboravila na ubijanje. I shvatila koliko je volim. A kako i ne bih… od tog osmeha i mlataranja ko razdragano ventilatorče do toga da je iz Italije, preko Grčke vukla začine za mene, i sušeni paradajz sazreo pod suncem Monce, u njenoj baštici, u maslinovom ulju i flašu vina crnog od grožđa sazrelog na nekom brdašcetu Toskane, možda baš iz mog komšiluka iz mašte. I teglu paradajza sa bosiljkom, ne znam oklijen. Donela mi je i kamenje za crtanje iz Grčke.

Kad sam kretala pitala me je zapanjeno…

-Aman, šta nosiš u tom rancu?!?
-Kamenje.

Na to nije imala šta dodati.

I sutra ujutru mi ide. I…

Ne, neću. Eto nje nazad za koji mesec.

Kokolina, hvala ti.

Eto…

…to vam śćedoh reći.

I pohvaliti se kako divne ljude imam. I ove ovde. I neke van ove priče. I iako znam da nije lepo hvaliti se, eto… ja se hvalim. Bogata sam. Bogata sam dobrim ljudima. Baš dobrim. I jeste da me ponekad posteno nerviraju i da im pretim prodajom bubrega mi i odlaskom na Džamajku, ja sam srećna što ih imam.. Hvala vam…. prepoznaćete se. (PS. Ako neko oće da ih kupi… đuture il’na komad, nek se javi u inbox ili na mail… da ja sačuvam ovo malo preostalih živaca i bubreg i kupim tu kućicu s velikom verandom na obronku brdašceta u Toskani. Samo ozbiljni. Ostali STOP).

Studio!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s