Da vi rečem...

24.04.2018.

Da vi rečem…

Trebalo bi zabraniti nekim ljudima dulaze u kuhinju ako imamo nameru nešto da spremamo. Bi, ljeba mi.

Dođoh ja danas s posla, poprilično muerto, i dok sam, nakon bataka i kupus salate koje imadoh za ručak, srkutala kafu, pade mi na pamet (?!?) da bih mogla, umesto ljeba, nešto drugo za doručak. Ustanem i krenem po Anine kuvare i oma nabasah na njen veliki kuvar. Ostale nisam tražila, no spodbih njega i vrnuh se kafi. Okrenuh stranu nasumično i ugledah ono što mi treba – pogačice sa sirom.
Odmah ustadoh da donesem brašna, al pronađoh otvorene speltino ražano i ovseno (najviše ražanog, druga dva behu u znatno manjoj količini, na dnu kesa) pa reko sebi da bih mogla to diskoristim. I tako ja izvrnem ona brašna u ćasu. Ondak se vrnuh kuvaru. AHA! Mast! Odem do frižidera da je uzmem, pa iz nepoznatog razloga uzeh maslac. Odfikarih jedno 2/3 one velike kocke i stavih u tanjirče čimkano das otopi. Setih se dizmerim brašno. Toe tek proces bio. Druga ćasa. Izmerim je – 100, sipah brašno – 360. Dakle 260 gr. Vratih brašno u prvu ćasu, oprah drugu, pa se vrnuh knjigi. So, toe ok. Beli luk – to baš i ne volim. Zapravo volim, al mi smeta pa bih ga rađe preskočila. Onda se zapitah šta bih mogla umesto toga i spontano mi u misli dođe bosiljak koji spakovah jesenas u maslinovo ulje, pa to u posudu za led, pa u zamrzivač, pa kocke u kesu i zamrzivač. Sad izvadih tri kocke i rknuh ih u onaj puter da se zajedno tope. Onda stavih i ravnu kašičicu soli u brašno i trk do knjige. Ostale su semenke i žumace. Pa, dobro. Uzeh teglu sa susamom i usuh u brašno. Setila sam se da je pisalo da se semenkama posipa tek kad sve zabrkah. Al šta ću sad… Idem dalje.

U knjigi lepo piše, čitko, da se zbrkaju suvi sastojci, pa se zamesi sa otopljenom mašću da se dobije sipkavo testo. Ondak mi pade na pamet… a kamoe prašak za pecivo? Vrnuh se da vidim – nema. Kako bre nema? Mora da ima. Tri puta sam čitala recopis i – nema. Ipak sam dodala po kašičice pzp. Onda sve zbrkljah s rastopljenim puterom i ono malo maslinovog u s puno bosiljka i umesih. To se krunilo ko pesak. Dodah ja malo kisele vode koje nema u recopisu,, a onda dodadoh mrvljenu fetu i fino zamesih. Uvih testo u foliju i ćušnuh ga u zamrzivač (ovo je po receptu, originalnom, da bar nešto iZpoštujem). Uključih rernu na 220 stepeni. Kad završih s cigaretom oprah ruke i vrnuh se poslu. Rastanjih testo na oko 1 cm i počeh da vadim krugove. Na po puta skontah kako predivno miriše bosiljak. I to me podseti na sunce… Mediteran… sušeni paradajz. Izvadih dva sušena paradajza iz tegle koja čuči u frižideru, iseckah ih i surduknuh u ćasu sa testom. Al kako bosiljak i sušeni paradajz bez slanine? Nikako! Nasekoh i slaninu i pridružih je drugarima u ćasi. Onda sam shvatila da mi treba još brašna. Uzeh prvu kesu i otvorih je. Šac metodom sipah iz nje. Dok sam je pakovala setih se da pogledam – ječmeno brašno. Pa, dobro…

Onda sam sve izmesila, napravila pogačice i pride par pužića za malo drugarče koje se najavilo da će svratiti samo da me vidi i kaže mi novost.

Htela sam pogačice da premažem žumancetom, al sam čak i ja skontala da bi bilo previše. Zato sam, brže bolje, pleh rknula u rernu na 200 stwpeni, 20 min.

Semenke odozgo sam zaboravila.

Joj, kako je mirisalo.

Grešna mi duša, nakon takvog mirisa, pohvale drugarčeta i njene mame u vidu ‘mmmmmm’ i Zverkovog mljackanja – pokleknuh. Uzeh onu pločicu koja ostade, a ništa od tog parčenceta nisam mogla napraviti.

Aoooo… miline. Jedva čekam sutra.

Eto, to sam vam śćela reći.

Da mi treba zabraniti spremanje. I da vam poželim lepo veče.

I sad odosmo u šetnju.

Studio!

2 мишљења на „24.04.2018.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s